Ziua Arhivelor a fost marcata la Filiala Bistrita-Nasaud prin vernisajul expozitiei "Eroii nostri. Documente si fotografii din Primul Razboi Mondial" si lansarea lucrarilor "Chipuri din marele razboi. Viata in imagini a combatantilor din Bistrita-Nasaud" - coordonatori Cornelia Vlasinsi Adrian Onofreiu si "Judetul Bistrita-Nasaud. Inceputuri, continuitati si actualitati" - coordonator Mircea Chira, in prezenta a numeroase oficialitati.
"Arhivele, prin rolul lor, acela de depozitar al marturiilor trecutului constituie o institutie reprezentativa pentru cultura si civilizatia oricarui popor, grija manifestata pentru a-l conserva arata nu doar gradul de civilizatie, dar si pastrarea memoriei colective. Arhivele fac parte dintre institutiile reprezentative pentru orice stat modern. Si noi incercam sa slujim Romania, mai ales in Anul Centenarului Marii Uniri, prin proiecte importante, cum a fost volumul "An 1918", unul dintre cele mai vizibile la nivel national. Pentru noi este un an fructuos, marcand Centenarul asa cum trebuie sa faca o institutie ce depoziteaza documente importante. Felicit colectivul Arhivelor Nationale Bistrita-Nasaud pentru implicare si daruire, fiind cel mai dinamic din tara, si o spun cu toata responsabilitatea, cu o crestere pe toate palierere a indicatorilor de performante. Arhivele reprezinta un patrimoniu unic, de neinlocuit, transmis din generatie in generatie. ", a declarat directorul Cornelia Vlasin.
"Suntem in Anul Centenarului, un an greu din toate punctele de vedere, dar pe care fiecare dintre noi am incercat sa-l marcam asa cum am putut pentru a ramane in memorie. Istoria va judeca daca am reusit sa facem acest lucru. Sper cu tarie ca in aceasta luna ce a mai ramas pana la data astrala de 1 decembrie 2018 sa ne unim, daca nu material, macar spiritual, sa fim cu gandul la cei care s-au luptat si s-au jertfit ca noi azi sa putem fi aici. Sarbatorirea Centenarului nu face decat sa scoata in valoare, intr-o Uniune Europeana din care facem parte, etnicitatea romanilor. Centenarul il sarbatoresc si alte state, si as aminti aici Finlanda care, pentru a marca evenimentul, a ales sa construiasca o biblioteca ultramoderna in valoare de 98 milioane euro. Daca nu am mai fi atat de atenti la nuantele care se discuta si ne-am concentra mai mult pe esenta, ca toti suntem romani, probabil perspectiva Centenarului ar fi alta", declara dr. Alexandru Bogdan Bud, de la Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" Cluj-Napoca.
Profesorul universitar Ioan Carja, de la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca, a vorbit despre lucrarile lansate cu acest prilej: "Anul acesta am asistat la lansarea unor lucrari de mare importanta, pe care nu le regasim in alte centre mult mai mari ca si Bistrita. La Bistrita sunt directii de cercetare, santiere de lucru care au o ritmicitate admirabila, pe care n-o regasim in alte filiale ale Arhivelor Nationale. Ceea ce se intampla la Bistrita-Nasaud este un model de performanta intelectuala si de bune practici. Albumul "Chipuri din marele razboi" surprinde pe compatriotiinostri de acum un secol. Sursele vizuale conteaza din ce in ce mai mult, alaturandu-se memorialistic jurnalelor, insemnarilor. Aceste imagini sunt inedite si insolite, fotografiile surprind viata militarilor in transeesi dincolo de transee, si dincolo de toate, omul cu fragilitatile, cu teama, cu sperantele, o dimensiune a Primului Razboi Mondial, pe care o putem numi supranationala. Ele ne vorbesc despre ceea ce documentele spun mai putin, neavand atata putere de sugestie, despre memoria de jos a razboiului".
Evenimentul a continuat cu conferinta sustinuta de dr. Vasile Dobrescu de la Universitatea "Petru Maior" din Targu Mures.
Cartile postale insotite de emotionante fotografii de epoca sunt cuprinse intr-un spectaculos album coordonat de Adrian Onofreiu si Cornelia Vlasin de la Arhivele Nationale Bistrita-Nasaud si intitulat "Chipuri din marele razboi. Viata in imagini a combatantilor din Bistrita-Nasaud" - prezentat publicului si celor pasionati de istorie in ultima zi a lunii octombrie, cand se celebreaza si Ziua Arhivelor.
Volumul a fost editat cu sprijinul Bibliotecii Central Universitare "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, reprezentata la eveniment de dr. Alexandru Bogdan Bud.
Profesorul universitar Ioan Carja, de la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca a remarcat in discursul sau "santierele de lucru" ale celor de la Arhivele din Bistrita-Nasaud, de o "ritmicitate admirabila", care nu se regaseste in alte filiale ale Arhivelor Nationale, mult mai dotate din punct de vedere financiar. "Ceea ce se intampla la Bistrita-Nasaud este un model de performanta intelectuala si de bune practici", a subliniat profesorul Ioan Carja, explicand importanta volumului "Chipuri din marele razboi", care ne dezvaluie "memoria de jos a razboiului".
"…Viata pe care au trait-o soldatii, pe diferite fronturi, in transee, in situatii alimentare si igienice limita, la mare departare si in imposibilitatea de a-si revedea familiile, sub amenintarea atroce si permanenta a mortii - acestea toate sunt experiente profund umane pe care le-au incercat militarii indiferent de nationalitate sau de armatele din care faceau parte…", a explicat profesorul Ioan Carja.
Ziua Arhivelor a fost celebrata si la Bistrita, printr-o emotionanta expozitie de fotografie, dar si lansarea unor carti extraordinare: "Prin albumul Chipuri din marele razboi am incercat practic sa cinstim memoria celor care au luptat in Primul Razboi Mondial, fara a caror implicare - actul de la la 1 Decembrie nu s-ar fi putut probabil indeplini… Volumul JudetulBistrita-Nasaud. Inceputuri, continuitatisiactualitati este rezultatul colaborarii intre directorul Directiei Regionale de Statistica, Mircea Chira, si arhivistii Dana Varan, Andreea Salvan si Adrian Onofreiu. De altfel, anul 2018 a fost pentru Arhivele Bistrita-Nasaud un an fructuos… Felicitari pentru intreg colectivul Serviciului Arhivele Nationale Bistrita-Nasaud pentru implicare si daruire!", a transmis Cornelia Vlasin, directorul Arhivelor Nationale Bistrita-Nasaud.
Ea a subliniat ca echipa pe care o conduce este, de altfel, cea mai dinamica din tara: "O spun cu toata responsabilitatea, am inregistrat o crestere pe toate palierele a indicatorilor de performanta…", a mai spus Cornelia Vlasin, multumind totodata si acelor prieteni care si-au donat documentele de familie si colectiile Arhivelor Nationale.
"Arhivele, ca depozitar al marturiilor trecutului, sunt o institutie reprezentativa pentru cultura sicivilizatia oricarui popor, iar grija manifestata pentru a le conserva arata nu doar gradul de civilizatie si cultura, ci si profunzimea memoriei colective", a mai punctat Cornelia Vlasin, subliniind ca editarea volumului "Anul 1918 in judetul Bistrita-Nasaud" primul si deocamdata singular prin continutul si calitatea informatiei - foarte apreciat in mediul universitar si academic - a fost proiectul cel mai important dedicat Centenarului si derulat de Arhivele Nationale din Bistrita-Nasaud.
Cornelia Vlasin a incheiat amintind cateva cuvinte din Declaratia Universala referitoare la Arhive adoptata de UNESCO in 2011: "Arhivele reprezinta un patrimoniu public, de neinlocuit, transmis din generatie in generatie… Inca din momentul crearii lor, Arhivele sunt administrate pentru a conserva valoarea si intelesul…".